Jak zaaranżować restaurację – wnętrze restauracji w Lublinie

Aby lokal gastronomiczny cieszył się popularnością, nie wystarczy smaczna kuchnia.


Liczy się również dobrze zaplanowana przestrzeń. Niektórym jednak brakuje pomysłu na jej zaplanowanie. Wówczas pomóc może profesjonalny architekt wnętrz z Lublina.

Dobry projektant stworzy plan, na podstawie którego powstanie wyjątkowy wystrój. Wiadome bowiem jest, że aranżacja restauracji powinna trafiać w najróżniejsze gusta, a jednocześnie wyróżniać się na tle innych tego typu miejsc. Dlatego też projektowanie przestrzeni w lokalu jest zadaniem trudnym. Jednak z pomocą specjalisty można stworzyć oryginalne projekty, które będą odpowiadać nie tylko rodzajowi kuchni, ale też dopasują się do wielkości i kubatury pomieszczenia.

chapterone-foto_joanna-jańczuk-10-1

Architektura wnętrz – profesjonalne podejście do zaprojektowania restauracji

Dlaczego warto skorzystać z profesjonalnej pomocy, jaką może świadczyć architekt? Głównie ze względu na wiedzę i doświadczenie w zakresie tworzenia planów wnętrz. Stworzenie koncepcji aranżacji lokalu użytkowego wymaga kreatywnego, a jednocześnie praktycznego podejścia.

Jak to połączyć? Warto przyjrzeć się bliżej restauracji Chapter One, której wystrój już na pierwszy rzut oka budzi pozytywne skojarzenia. Odpowiednie barwy słonecznej żółci, przydymiony granat, szarości i brązy, które z jednej strony uspokajają, a z drugiej budzą pozytywne emocje, miękkie oświetlenie, tworzące poczucie kameralności, wykończenie ścian za pomocą imitujących cegły płytek, połączone z drewnianym motywem parkietu i dodatki dopełniające przestrzeń (zdjęcie 7) składają się na spójną koncepcję, przywodzącą na myśl spokojne, sielskie wnętrze.

chapterone-foto_joanna-jańczuk-7-1

Jak można dostrzec (zdjęcie 5 i 6) wnętrze tej restauracji w Lublinie nie jest duże, jednak odpowiednie zaaranżowanie pozwoliło na stworzenie przytulnej, a zarazem funkcjonalnej przestrzeni. Zastosowanie z jednej strony sof (zdjęcie 2) na długość całej ściany umożliwiło ustawienie czterech stolików tylko dla dwojga. Jednocześnie tego typu rozwiązanie daje możliwość przyjęcia większej grupy gości. Z drugiej zaś strony (zdjęcie 3) mamy dwa stoliki, docelowo przeznaczone dla większej ilości osób, które mogą zawitać na wspólny posiłek.

Co warto zauważyć – projektant pozostawił między obiema stronami na tyle dużo przestrzeni, by obsługa mogła się swobodnie po niej przemieszczać.

chapterone-foto_joanna-jańczuk-5-1

Co cechuje najlepsze projekty wnętrz restauracji?

Projektowanie lokali gastronomicznych, jak i cała architektura wnętrz, nie jest łatwą sztuką. Dobrze zaplanowana restauracja powinna dawać gościom poczucie kameralności, a także budzić u nich pozytywne odczucia. Ponadto warto ją zaaranżować w taki sposób, by pracujący w niej personel mógł bez przeszkód dotrzeć do swoich gości. Jak też widać na przykładzie Chapter One z Lublina – czasem najprostsze projekty są najlepsze – pozostaje dobranie tylko odpowiednich barw, oświetlenia i dodatków.