Kuchnia otwarta na salon – wady i zalety użytkowania

 

W nowoczesnym budownictwie popularnym rozwiązaniem jest kuchnia otwarta na salon. Takie zaaranżowanie przestrzeni ma swoje wady i zalety. Warto je poznać, projektując mieszkanie. Istnieją zarówno zwolennicy tej propozycji, jak i jej zagorzali przeciwnicy. Sprawdź, dlaczego warto rozważyć taką opcję i przekonaj się, że projektowanie wnętrz, w których kuchnia łączy się z salonem, nie jest trudne!



Kuchnia z salonem – dlaczego warto się na nią zdecydować?

Miłośnicy otwartych przestrzeni z chęcią decydują się na kuchnię w postaci aneksu, który stanowi część salonu lub – jeśli dostępny jest większy metraż – rezygnują z drzwi oraz poszerzają przejście pomiędzy pomieszczeniami. Takie rozwiązanie ma kilka zalet, a najważniejsze z nich to:

  • możliwość spędzania czasu w gronie najbliższych – kiedy jedna osoba zajmuje się przyrządzaniem posiłków, pozostali członkowie rodziny lub goście mogą jej towarzyszyć, swobodnie mieszczą się bowiem w tym samym pomieszczeniu,
  • kontrola nad dziećmi bawiącymi się w salonie – to atut, który doceniają rodzice maluchów. Podczas gotowania czy zmywania masz swoje pociechy na oku, nie martwiąc się o ich bezpieczeństwo,
  • większa przestrzeń do zagospodarowania podczas uroczystości rodzinnych i spotkań w dużym gronie – mając do dyspozycji kuchnię otwartą na salon, możesz ustawić duży stół, przy którym wszyscy wygodnie usiądą,
  • optyczne powiększenie pomieszczenia – pozostawienie otwartego przejścia pomiędzy kuchnią i salonem sprzyja zachowaniu wizualnej przestronności i daje spore pole do popisu w zakresie projektowania wnętrz oraz ich dekorowania.

Kiedy lepiej zrezygnować z kuchni otwartej na salon?

Pomimo wielu zalet zachęcających do zaaranżowania w swoim mieszkaniu salonu z aneksem kuchennym, istnieje też kilka słabszych stron takiego rozwiązania. Warto o nich pamiętać, a są to przede wszystkim:

  • rozprzestrzenianie się kuchennych zapachów – nawet najbardziej wydajny okap nie zapobiegnie rozchodzeniu się aromatów kulinarnych po salonie,
  • konieczność dbania o porządek – nie tylko, gdy zapraszasz gości, lecz także na co dzień, jeśli drażni Cię widok nieumytych naczyń czy nieład na blacie,
  • dźwięki dochodzące z kuchni mogą zakłócać pozostałym domownikom relaks w salonie – zagłuszać telewizję lub rozbudzać z poobiedniej drzemki.

To od Ciebie – jako inwestora – zależy, czy zdecydujesz się na otwartą kuchnię połączoną z salonem. Znając zarówno zalety, jak i wady tego rozwiązania, możesz dokonać właściwego wyboru.

Urządzasz kuchnię otwartą na salon? Skorzystaj z pomocy profesjonalisty!

Osobom planującym kuchnię z salonem przyda się profesjonalne projektowanie wnętrz. Ta usługa ułatwi praktyczne zagospodarowanie przestrzeni, pomoże uzyskać perfekcyjny design i wyeksponować walory każdego pomieszczenia. Staranne dobranie dodatków i dekoracji, funkcjonalne zaaranżowanie kuchennej strefy roboczej oraz części rekreacyjnej w salonie, a także sprytne ich oddzielenie to główne zadania projektanta. Skorzystaj ze wsparcia Subda Design i ciesz się pięknym, modnym mieszkaniem!